Хиляди се събраха в събота в столицата на Нигер Ниамей, за

...
Хиляди се събраха в събота в столицата на Нигер Ниамей, за
Коментари Харесай

Пореден антифренски протест в Нигер

Хиляди се събраха в събота в столицата на Нигер Ниамей, с цел да упорстват някогашният колониален държател Франция да изтегли войските си, както изиска хунтата, която завзе властта през юли, оповестява RFI.

Протестиращите се събраха покрай база, в която са ситуирани френски бойци, след апел на няколко граждански организации, враждебно настроени към френското военно наличие в западноафриканската страна.

" Френската войска да напусне страната ни ", гласяха лозунгите.

Коалицията от групи на гражданското общество прикани за тридневна проява, започваща в петък.

Припомняме, че ден по-рано за следващ път военната хунта в Нигер упрекна Париж в очевидна интервенция поради подкрепата за сваления президент на страната, до момента в който протестиращите организираха сходен митинг покрай френска база отвън Ниамей.

Президентът Мохамед Базум, френски съдружник, чието избиране през 2021 година разсъни очаквания за непоклатимост в размирната страна, беше арестуван на 26 юли от членове на неговата защита.

В петък френският президент Еманюел Макрон отдаде респект на Базум, като похвали неговата " отдаденост, деяние и храброст ".

Той отхвърли легитимността на управниците на Нигер.

В изказване, прочетено по малкия екран, представителят на режима полковник Амаду Абдраман се базира на мненията на Макрон.

" Коментарите на Макрон и неговите непрестанни опити за навлизане в Нигер имат за цел да неоколониална интервенция против нигерския народ, който не желае нищо повече от това самичък да реши ориста си ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР